Overige Producten 
Kabels 
Account  

AA Batterij

Wat is een AA batterij eigenlijk?

We kennen de AA batterijen van buiten als een staaf of buis, echter binnenin bevindt zich een chemische vloeistof. Aan de buitenkant zitten een plus- en een min-pool, de bekende + en – tekens, die intern verbonden zijn met twee pennetjes. Er vindt een chemische reactie plaats waarbij de elektronen worden vrijgemaakt bij de min-pool en er bij de plus-pool juist elektronen worden gebonden. Door de AA batterij nu in een elektrisch apparaat te stoppen gaan de elektronen stromen van de min-pool via de verbruiker naar de plus-pool. Er ontstaat dus een stroompje. Bij een oplaadbare batterij vindt het omgekeerd plaats als met een AA batterij oplader een externe spanning wordt aangelegd. Tot zover een idee van wat er zich in een batterij-cel afspeelt. Nu is ook te begrijpen waarom een batterij überhaupt kan leeglopen. Omdat er elektronen van de minpool naar de pluspool zijn gestroomd, vermindert de lading. Na enkele weken of maanden is de lading (bijna) helemaal verdwenen en is de batterij ‘leeg’. Omdat de spanning tussen de plus en de min van een enkel batterijcel vrij gering is moeten cellen aan elkaar gekoppeld worden om meer spanning te krijgen. De AA batterij oplaadbaar kent dergelijke battery packs.

Hoe zit het nu met de houdbaarheid van een AA batterij?

De gebruikelijke materialen bij wegwerp AA batterijen zijn alkaline en lithium. Ook al is eerstgenoemde erg populair, toch is het denkbaar dat de nu nog duurdere lithium AA batterij de alkaline batterij gaat verdringen voor bepaalde toepassingen. Op de eerste plaats gaat lithium beduidend langer mee dan alkaline, een factor 7 zelfs. Voor gebruik in apparaten die veel stroom vergen is een lithium AA batterij onontkoombaar. Denk daarbij, bij wijze van voorbeeld, aan radiografisch bestuurde voertuigen. Ook als de apparatuur beneden nul graden wordt gebruikt behouden lithium batterijen hun capaciteit! Los van de materialen biedt de AA batterij Duracell in beide gevallen uitmuntende prestaties als het gaat om houdbaarheid. Deze AA batterij kopen kunt u bij Allekabels, waar we ruim gesorteerd zijn. We spraken daarnet al even de capaciteit van de batterij aan. Wat is dat nu eigenlijk? Dat is de belangrijkste eigenschap van een batterij, daar draait alles om. We kennen de term eigenlijk al van accu’s: Ah oftewel Ampère-uur. Dat is de elektrische lading, de aan het begin genoemde elektronen, die gedurende een uur stroomt. Zo is 2 Ah bijvoorbeeld het één uur lang leveren van een stroomsterkte van 2 A.

Handige tips

Bewaar AA batterijen altijd bij kamertemperatuur. Daardoor wordt de levensduur vergroot. Zorg dat batterijen niet in aanraking komen met metaal, vanwege kortsluiting en daarmee ontploffing. Let altijd op de polariteit. Bij alle hier genoemde batterijen is de gladde onderkant altijd de min. In het batterijcompartiment staat om het duidelijk te maken meestal ook een batterijsymbooltje aangegeven. Verwijder AA batterijen wanneer u denkt het apparaat langere tijd niet te gebruiken. Dit voorkomt lekken en daarmee corrosie, de groene vastgekoekte aanslag, van de contactpunten waartussen de batterij geklemd zit. U kunt gerust met een metalen schroevendraaier de AA batterij aan de zijkant, de langszijde van de batterij, uit de batterijhouder lichten. Een veelgemaakte denkfout is dat de spanning van de AA batterij het belangrijkste is. Voor de werking van het apparaat wel, maar niet als het gaat om te testen of de batterij nog wel goed is. Een batterij kan namelijk na lange tijd niet gebruikt te zijn minder stroom leveren, terwijl toch de maximale spanning erop staat! Daarom kunt u het beste geen multimeter maar een batterijtester nemen. De datum op de verpakking is tot wanneer batterijen nog ingezet kunnen worden. Bij oplaadbare AA batterijen staat het aantal oplaadcycli vermeld.

Even nog iets over de codering en vormen

Er zijn naast de AA batterijen nogal wat varianten in omloop en om al die soorten uit elkaar te houden, wordt een codering toegepast. Een kort overzicht van codes en volksmonduitdrukkingen laat de verschillen zien, zodat u een juiste keus kunt maken. Voor 1,5V bestaan er drie populaire varianten: de AA batterij/LR-6/mignon/penlite, daarnaast de AAA/LR-03/mini-penlite/potlood en vervolgens nog de ’ouderwetse’ LR-14 dikke bonk oftewel Engelse staaf. LR = eenmalig gebruik. HR staat voor oplaadbaar. Het negen volts blokje heeft de code PP3, de meest bekende knoopcel van 3V de code CR2032 en de mini-knoopcel van 1,4V wordt aangeduid als Type 13. We komen de batterijen als volgt tegen. De AA batterij in wandklokken, medische apparaten voor thuisgebruik, speelgoed, zaklampen e.d. Tegenwoordig wordt vooral de AAA veel gebruikt en wel in TV-afstandsbedieningen, koptelefoons, draadloze apparaten etc. De zink-lucht Type 13 batterijen worden vrijwel uitsluitend in hoortoestellen gebruikt. De LR66 vindt zijn toepassing in horloges en de CR2032 in tal van apparaten waar juist een platte batterij nodig is of waarin geheugen zit, denk aan sommige afstandsbedieningen voor stopcontacten en de computer (als backup batterij voor de instellingen). PP3 batterijen vinden we tegenwoordig voornamelijk in rookmelders. De ‘oude’ LR-14 bonk komen we nog tegen in nostalgische apparaten.

Uw AA batterij online kopen

Een AA batterij koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een AA batterij of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie