Kabels 
Overige Producten 
Account  

SPDIF kabel

SPDIF kabel: elektrisch en optisch

Audio, geluid dus, kan op 2 manieren via een kabel worden verstuurd: analoog of digitaal. Digitale audiosignalen kunnen daarbij op 2 wijzen worden getransporteerd: elektrisch of optisch, dat laatste via lichtsignalen. De SPDIF kabel die we hier behandelen kent allebei de varianten, elektrisch én optisch. De SPDIF kabel die op elektrische wijze werkt wordt meestal aangeduid als coaxiale kabel en werkt (vrijwel altijd) met RCA (tulp) connectoren en (soms) met BNC connectoren. De optische variant wordt doorgaans als Toslink kabel aangeduid en werkt met Toslink connectoren. Klinkt bovenstaande al redelijk verwarrend voor de leek, er is ook nog een professionele variant beschikbaar (AES/EBU), de digitale audiosignalen kunnen met verschillende samplefrequenties en bitrates worden verstuurd (waardoor ontvanger en zender niet met elkaar communiceren) én er zijn diverse omzetters tussen bijvoorbeeld optisch en elektrisch SPDIF die niet altijd doen wat de consument per abuis van ze verwacht. We leggen alle opties en mogelijke valkuilen hierna uit.

PCM en AES/EBU

Een SPDIF kabel transporteert zogenoemde digitale PCM signalen op optische of op elektrisch wijze via een kabel. PCM staat daarbij voor Pulse Code Modulatie, waarbij het analoog geluid wordt gedigitaliseerd, op eenzelfde wijze als gebeurt bij het opslaan van audiodata op CD. SPDIF is indertijd ontwikkeld als goedkope variant van de professionele AES/EBU standaard, waardoor er andere soorten kabels en connectoren konden worden toegepast bij een SPDIF kabel. Deze is vooral bedoeld voor consumentenapparatuur en niet voor high end professionele studio apparatuur. Zo gebruikt een SPDIF kabel geen dure XLR connector, maar een eenvoudige elektrische RCA connector (bij de audioleek beter bekend als tulpstekker) dan wel optische Toslink connector. Ook de kabel is bij de elektrische variant eenvoudiger, namelijk een coaxiale kabel met 75 ohm impedantie in plaats van de bij AES/EBU gebruikelijke 110 Ohm. Een SPDIF kabel met tulppluggen kan soms ook worden gebruikt voor de overdracht van zowel digitaal als analoog signaal.

Bits en sample frequenties: 48 en 44.1

Het digitaal signaal dat wordt getransporteerd door de SPDIF kabel kan meerdere formaten hebben. Verschillen zitten in de gebruikte samplefrequenties en het aantal bits. Voor wat betreft samplefrequentie wordt gebruikgemaakt van 44,1 kHz en 48kHz. Het 44.1 kHz formaat wordt al sinds de uitvinding van de CD gebruikt om data op CD digitaal op te slaan. Voor veel audiofielen was dit echter te weinig, zodat de nodige audiospelers ook de mogelijkheid boden om te “bemonsteren” (te samplen dus) met een hogere frequentie namelijk met 48 kHz. De datarate of bitrate, het aantal nulletjes en eentjes per sample, kan worden gevarieerd tussen 16 en 24 bit per monster. SPDIF is ontworpen voor het verzenden van 20 bit audiostromen. U ziet, meer dan voldoende mogelijkheden om een verbinding met een SPDIF kabel te leggen die helaas toch niet zal werken tenzij de ontvanger de zender begrijpt. Meestal ligt een niet-werkende verbinding dan ook niet aan de SPDIF kabel maar aan niet-gelijke digitale audio-instellingen van zender en ontvanger.

Optische SPDIF kabel, Toslink

De optische variant van de SPDIF kabel is meer bekend als Toslink kabel of optische audiokabel. Via lichtvezel (en dus niet via een koperkabel) worden audiosignalen zelfs over langere afstanden storingsvrij getransporteerd. Hoewel het in theorie mogelijk is om ook analoge audio over dit soort kabel te sturen, worden in de praktijk enkel digitale (gecodeerde) signalen verstuurd. Die praktijk ziet er als volgt uit: een laserdiode werkt als zender en straalt lichtpulsjes in de optische SPDIF kabel. Als ontvanger dient een lichtgevoelige halfgeleider die de lichtpulsjes weer omzet in een elektrisch signaal. Connectoren bij dit type SPDIF kabel zijn de typische vierkante Toslink connectoren, waarbij de naam gelinkt is aan de bedenker Toshiba. De optische output op audio apparatuur herken je ook aan het rode licht dat uit de Toslinkaansluiting schijnt. Voordeel van dit systeem is dat apparaten elektrisch geïsoleerd zijn van elkaar, brom kan niet optreden. Ook de signaalkwaliteit wordt theoretisch niet beïnvloed, indien een goede optische kabel gebruikt wordt.

HDMI kabel versus SPDIF kabel

Het leek er lange tijd op dat de optische verbinding de beste kansen had om standaard te worden. Er waren echter 2 addertjes onder het gras. Ten eerste waren veel oudere apparaten uitgerust met elektrische connectoren en niet met optische. Hierdoor was het vaak nodig om omzetters te gebruiken wanneer je dit soort apparatuur toch op optische wijze met elkaar wilde verbinden. Ten tweede is een SPDIF kabel niet in staat om beeld te transporteren naast het audiosignaal. Daardoor wordt langzaam maar zeker op dit moment HDMI de standaard, zeker op consumentengebied. HDMI is immers wel in staat om audio en beeld over een kabel te zenden en is ook in staat om mee te groeien in het gebruik van nieuwe standaards. Er zijn vele omzetters verkrijgbaar, van HDMI naar SPDIF.

Uw SPDIF kabel online kopen

Een SPDIF kabel koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over SPDIF kabel of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie