Overige Producten 
Kabels 
Account  

AUX Kabel


VorigeResultaten 1 tot 100 van totaal 153 productenVolgende

Verschillende uitvoeringen

Het verschil tussen de AUX kabels zit vooral in de uiteinden oftewel de pluggen of stekkertjes. Er zijn meerdere plugvarianten. Voor alle varianten geldt dat ze bestaan in uitvoeringen voorzien van een plug met gat, ‘female’ of ‘vrouwtje’ en uitvoeringen die een plug met pen hebben, ‘male’ of ‘mannetje’. Zo zijn er AUX kabels met aan de ene kant een female en de andere kant een male plug en AUX kabels met twee male pluggen. De vorm van die pluguiteinden verschilt ook nog eens, er zijn verschillende varianten:
  • Jackpluggen, deze zijn het meest gangbaar;
  • USB-aansluitingen, platte ‘vierkantige’ stekkers.
  • Tulppluggen, ook wel RCA- of cinchstekkers genoemd, pluggen met een kraagje of opstaand randje;
Bij de jackpluggen onderscheiden we nog pluggen met een pendikte van 2,5 mm, 3,5 mm en 6,3 mm. Om praktische redenen zijn er AUX kabels met twee males aan de ene kant en één male aan de andere kant of twee males aan de ene zijde en een female aan de andere en ook omgekeerd. Tevens zijn er uitvoeringen met een haakse jackplug. Als laatste bestaan er voor een betere geluidskwaliteit nog vergulde jackpluggen. Combinatie van jack en tulp komt ook voor. AUX naar USB is ook vrij populair.

Toepassing van AUX kabels

De jack connector bestaat in drie uitvoeringen: 2,5 mm en 3,5 mm jackplug, die beiden ook wel mini-jackplug worden genoemd, en 6,35 mm jackplug. De kleinste variant vindt vooral toepassing bij mobiele telefoons voor het aansluiten van bijvoorbeeld een headset. De middelste variant komen we onder andere tegen bij mp3 spelers, smartphones, tablets, laptops, hoofdtelefoons, computergeluidskaarten en auto radio's. De grootste variant van de drie wordt vooral gebruikt in de muziekwereld. Versterkers, instrumenten en speakers zijn voorzien van een 6,3 mm stereo of mono in- of uitgang. Er zijn ook kabels die veel op AUX kabels lijken maar voor netvoeding van kleine apparaten worden gebruikt. Die hebben meestal een 3,5 mm jackplug. De AUX kabel, waar we het hier over hebben, is echter alleen te gebruiken voor audiotoepassingen en zeker niet om op te laden of als stroomkabel. De tulpplug ofwel RCA-plug, genoemd naar de Radio Corporation of America die het ontwikkeld heeft, wordt ook wel aangeduid als phonoplug. Zoals de benamingen al doen vermoeden is het een plug voor ‘ouderwetse’ analoge audioapparaten, veelal voor de aansluiting van een speaker op een versterker of ander toestel met ingebouwde versterker.

AUX kabel accessoires

Er is een keur aan hulpstukjes voor de AUX kabel verkrijgbaar om het luistergenot te vergroten. Zo kunnen twee personen tegelijk naar muziek luisteren met ieder een eigen headset. Hiervoor heeft u dan een AUX splitter, 3-polig, nodig. Of u wilt karaoke doen, dus een microfoon en tegelijkertijd headset of speaker set aansluiten. Daarvoor is de 4-polige AUX splitter. Splitters bestaan tevens in de splitterkabel-variant. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de AUX kabel niet lang genoeg is, dan kunt een AUX verlengkabel met male-female uiteinden nemen. Als de ingang van de audio-installatie moeilijk te bereiken is, dan is een verloopstekker met haakse plug weer handig. Er bestaan ook verloopstekkers met 6,3 mm jackplugopening en 3,5 mm jackplugpen of met een opening van 3,5 en een pen van 2,5 mm. In sommige situaties is het handiger om een verloopkabel of patchkabel te hebben, al dan niet met een haakse plug. Die zijn in dezelfde varianten te krijgen als de verloopstekker, van 6,3 mm naar 3,5 mm of 3,5 mm naar 2,5 mm. Ook kunt u twee systemen met verschillende pluggen op elkaar aansluiten met een tulp-jack ofwel AUX-tulp verlengkabel.

Kabelafscherming

In onze wereld van elektronische, draadloze en computerapparatuur, zijn elektromagnetische velden overal om ons heen. Deze leveren stoorsignalen op, die het luistergenot aanzienlijk kunnen verminderen. Dit wordt ook wel interferentie genoemd en hoort u als een bromtoon. Daarom zijn de AUX kabels voorzien van een afscherming. Bovendien moeten de pluggen goed aansluiten op de AUX kabel. Want als de plughuls er niet volledig opgeschroefd zit, gaan de aansluitpunten van de plug, waar de inwendige draden aan zitten, als antenne werken. Ze vangen dan zo de stoorsignalen op die met de muziek gemixt of vermengd worden. Bij pluggen die van de fabriek uit gegoten zijn, is dit probleem niet aan de orde. Tevens is het goed dat de pluggen verguld zijn, omdat deze het signaal beter geleiden en dus een betere geluidskwaliteit opleveren. Zeker aan te raden voor high end, zeg maar duurdere, audio-installaties. De aanduiding 24k bij vergulde pluggen staat voor 24 karaats. Het prijsverschil wordt vooral bepaald door de wijze van afscherming en het al of niet verguld zijn van de pluggen. U kunt natuurlijk ook zelf een AUX kabel in elkaar zetten, loont echter nauwelijks nog tegenwoordig. Om bijvoorbeeld een elektrische gitaar aan te sluiten op een versterker, kunt u beter een specifieke instrumentkabel gebruiken.

Tips

Zoals we net al zagen worden storingen bevorderd door onderbreking in de AUX kabel of de aansluiting van de plugbehuizing op de pen- of gat-huls. Scheurtjes of zelfs breuken in de AUX kabel ontstaan door gebruik in ruimten met lage vochtigheid, veelvuldig knikken, iets op de AUX kabel plaatsen en trekken aan de AUX kabel in plaats van aan de plug ofwel het stekkertje. Denk ook aan rondlopende knaagdieren! Ook belasting op de plug kan een breuk veroorzaken. Dit is vooral het geval wanneer de plug geforceerd in de aansluiting zit, dan is een haakse plug aan te bevelen. Dikke AUX kabels zijn niet per se nodig, u kunt het probleem van kabelknik ook vermijden of op zijn minst aanzienlijk verkleinen door gebruik van een gekrulde AUX kabel. Dikke AUX kabels aanschaffen om deze reden is overkill, een dergelijke AUX kabel gebruikt u pas als er aardig wat wattages verwerkt worden door de geluidsinstallatie. Een goede AUX kabel ter vermijding van voorgaande problemen die met nylon mantel ofwel omhulsel. Deze bezit een maasvormig gevlochten afscherming, de beste beschermingsvorm die u kunt bedenken. Ze zijn echter ook duurder. Stelt u heel hoge eisen aan de geluidskwaliteit, dan zijn er nog OFC kabels, ofwel oxygen free copper, dus zuurstofvrije, AUX kabels verkrijgbaar.

Uw AUX kabel online kopen

Een AUX kabel koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een AUX kabel of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie