Kabels 
Overige Producten 
Account  

Coaxkabel op rol of p/m

Dikte van een coax kabel op rol

Een coax kabel op rol kopen betekent in veel gevallen dat u de coax kabel over een grotere afstand wilt leggen. In dit geval is het erg belangrijk dat de coax kabel een lage demping heeft en een goede afscherming biedt. Deze factoren hebben een grote invloed op de verzwakking van het televisie- en radiosignaal als u deze over een grotere afstand gaat transporteren. Een dikkere kabel heeft doorgaans een betere afscherming, waardoor de demping relatief laag is. Een lage demping zorgt ervoor dat de kwaliteit, of sterkte, van het signaal over langere afstanden minder verzwakt. Bij dunnere kabels is de afscherming minder goed, waardoor de demping hoger is en de kans op ruis en storingen toeneemt. Hoe groter de afstand tussen de primaire aansluiting in uw meterkast, het AOP (Abonnee Overname Punt), hoe belangrijker de kwaliteit van de kabel wordt. Het is aan te raden om voor een coax kabel met een minimale impedantie en afscherming van respectievelijk 75 Ohm en 80 dB te kiezen.

Invloed van de lengte van coax kabels

Zoals gemeld heeft de niet alleen de dikte invloed op de sterkte van uw televisie- en radiosignaal, ook de lengte van de coax kabel speelt hierbij een grote rol. Aangeraden wordt om de afstand tussen het AOP en de TV of radio niet groter dan 10 meter te laten worden. Dat geldt voor standaard coax kabels van goede kwaliteit. Een hele dunne, vaak ouderwetse, coax kabel van is tegenwoordig sowieso niet meer geschikt om te gebruiken op een digitale TV aansluiting. Zeker wanneer u van zogenoemde interactieve TV diensten gebruik maakt. Hou daar dus rekening mee en heeft u nog oude coax kabels in huis liggen, dan is het verstandig om ze allemaal te vervangen. De aanschaf van een hele rol kan dan ook nog eens een stuk voordeliger zijn. De maximaal aanbevolen lengte van 10 meter is gebaseerd op situaties waarin geen gebruik gemaakt wordt van een splitter. In dat geval wordt de kwaliteit van de coax kabels nog belangrijker en moet u ook zorgen voor kwalitatief goede splitters en/of versterkers.

Frequentiebereik van een coax kabel per meter

Een derde aspect om naar te kijken bij de aanschaf van een coax kabel op rol of per meter is het frequentiebereik van de kabel. Een kwalitatief goede coax kabel heeft een frequentiebereik van minimaal 5 en maximaal 3.000 MHz. Dit is voor het binnenhalen van zowel analoge als digitale tv- en radiosignalen meer dan voldoende. Momenteel liggen de frequenties van zenders die u in Nederland via de kabel kunt ontvangen tussen de 5 en 862 MHz. De verwachting is echter dat de komende jaren ook hogere frequenties gebruikt gaan worden. Dit heeft onder meer te maken met de uitbreiding van het aantal HD-kanalen en de komst van 4K-kanalen en 3D-kanalen. Deze kanalen zullen in rondom de 1700MHz frequentieband worden uitgezonden. Om te voorkomen dat u uw kabels over een paar jaar moet vervangen is het raadzaam om hier nu al rekening mee te houden bij het kopen van een coax kabel per meter of op rol.

Hoge kwaliteit coax kabel op rol herkennen

Naast de specificaties van een coax kabel op rol geeft ook de aanwezigheid van een keurmerk aan dat een coax kabel van een hoge kwaliteit is. Het “Kabel Keur”-keurmerk komt het meest voor. Dit keurmerk is duidelijk zichtbaar op de coax kabel zelf en de bijbehorende verpakking. De organisatie achter het “Kabel Keur”-keurmerk test de coax kabels op tal van verschillende aspecten. Wanneer een coax kabel per meter aan de hoge eisen van deze organisatie voldoet, krijgt de kabel het keurmerk toegewezen. De kabels die van dit keurmerk voorzien zijn, kunnen in combinatie met iedere Nederlandse provider gebruikt worden. Bekende merken die coax kabels op rol met dit keurmerk aanbieden zijn onder meer Hirschmann en Technetix. Naast het “Kabel Keur”-keurmerk heeft Ziggo een eigen testpanel dat controleert of coax kabels gebruikt kunnen worden voor het ontvangen van het signaal van Ziggo. Een coax kabel die aan de eisen van Ziggo voldoet is voorzien van het “Ziggo Geschikt”-logo.

Kooptips voor een coax kabel

Houdt u bij de aanschaf van een coax kabel rekening met de hierboven beschreven aspecten, dan weet u zeker dat eventuele storingen niet van uw kabel afkomstig zullen zijn. Samengevat zijn dit de belangrijkste zaken om rekening mee te houden:
  • Koop een coax kabel met een goede afscherming. Dat zorgt voor een lage demping en minder op ruis in het signaal;
  • Een kwalitatief goede kabel heeft doorgaans een impedantie van minimaal 75 Ohm en een afscherming van 80 dB;
  • Kies bij voorkeur voor een coax kabel die voorzien is het van “Kabel Keur”-keurmerk, om zeker te zijn van een hoge kwaliteit;
  • Coax kabels van merken als Hirschmann en Technetix staan garant voor een hoge kwaliteit.

  • Vragen en advies

    Kies voor een coax kabel op rol die aansluit bij uw persoonlijke voorkeuren! Mocht u vragen hebben of advies willen bij de aanschaf van coax kabel per meter? Bel ons dan op 045-5717001 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

    Klantenservice & Informatie