Kabels 
Overige Producten 
Account  

Buitenantenne

De buitenantenne

Om radio- en TV-signalen, aangeduid als RF-signalen, uit de lucht te kunnen ontvangen is metaal nodig. Dit stuk metaal, antenne genaamd, heeft al naar gelang de eisen die gesteld worden aan de ontvangstkwaliteit de vorm van een spriet/staaf, hark, vlak/schotel, maas/gril, pot, draadcirkel of is gewoon een flexibele antennedraad voor FM radio. Telescoop antenne is een uitschuifbare sprietantenne, specifiek voor FM radio. Variant hierop is de niet-uitschuifbare auto antenne voor AM/FM ontvangst. Die buitenantennes zijn steeds geschikt voor een specifieke ontvangst van RF-signalen. Deze RF-signalen, die allen hun eigen frequentie hebben, vormen samen een frequentieband oftewel frequentiespectrum met een zekere bandbreedte. Die bandbreedte, dus het bereik tussen twee frequentie-uitersten, kan dan bijvoorbeeld zijn: 470 – 790 MHz, de welbekende UHF televisiebandbreedte. Andere nog steeds gangbare analoge bandbreedte is 170-230 MHz oftewel VHF. Het kenmerkende verschil van een buitenantenne met zijn binnen-equivalent is dat een buitenantenne waterdicht is en voor hogere temperaturen geschikt is. Het kan zelfs een serieuze aanbeveling zijn om voor plaatsing op de vensterbank binnen, waar voortdurend de zon op schijnt, toch een buitenantenne te nemen!

Yagi buitenantenne

De verreweg oudste gangbare buitenantenne is de harkantenne oftewel de Yagi-antenne, genoemd naar de gelijknamige Japanse uitvinder. Dit is een buitenantenne met meerdere sprieten achter elkaar. Het bestaat uit een dipool, reflector, directors en een aansluitdoosje voor de coax antennekabel. De directors, zoals de naam al aangeeft, dirigeren het signaal naar de dipool en de reflectoren kaatsen het RF-signaal weer terug naar de dipool. De dipool vormt dus het hart van deze constructie, daarom dat ook dáár de aansluitdoos is geplaatst. Vanuit de aansluitdoos, waarop de coax antennekabel wordt aangesloten, gaat het signaal naar de receiver oftewel ontvanger. Die receiver kan een apart kastje zijn of ingebouwd zijn in bijvoorbeeld de televisie. Een voorbeeld van de Yagi-buitenantenne is de König ANT-VHF7-KN, een radio- en TV antenne, waarmee u analoge VHF zenders in de frequentieband 170-230 MHz kunt bekijken, maar ook digitale televisie oftewel DVB-T kunt ontvangen. Ook de nieuwste digitale televisienorm DBV-T2, momenteel alleen nog Duitsland. Houd hier rekening mee als u daarheen op vakantie gaat, DVB-T antennes werken daar namelijk niet meer! Tevens is het mogelijk om naar digitale radio te luisteren, oftewel DAB: Digital Audio Broadcasting. Hierbij is geen ruis meer en ontvangst van breed spectrum aan zenders mogelijk.

Technische specificaties: termen

Iedere buitenantenne heeft een weerstand die verandert met de frequentie. Een dergelijke weerstand heet impedantie en wordt uitgedrukt in Ohm oftewel Ω. Een gangbare waarde is 75 Ω. Bij actieve buitenantenne wordt meestal ook nog de ingangsspanning in Volt en het stroomverbruik in mili-Ampère opgegeven. Als u deze twee waarden, spanning en stroom, met elkaar vermenigvuldigt, krijgt u een indicatie van het verbruikte vermogen. Dat is overigens wat anders dan het soms opgegeven antennevermogen. Dat wordt uitgedrukt in een referentievermogen ten opzichte van 1 mW als dBm of als referentievermogen dat hoort bij een spanning van 1 µV over een weerstand van 50 Ω. Het ruisgetal oftewel de signaal/ruis-verhouding die vaak wordt vermeld bij buitenantennes, is de verhouding van het signaal ten opzichte van de ruis. Het wordt uitgedrukt in decibels, dB. Hoe groter dat getal hoe beter. De VSWR, de Voltage Standing Wave Ratio, is een maat voor hoe goed de impedanties van buitenantenne en coaxkabel/receiver elkaar matchen. In het ideale geval is deze verhouding 1:1. De front-back ratio geeft de verhouding in dB tussen de gevoeligheid van de buitenantenne aan de voorzijde ten opzichte van haar gevoeligheid aan de achterzijde. Idealiter is deze waarde hoog.

Technische specificaties: onderdelen

Het verschil tussen passieve en actieve buitenantenne is, dat actieve buitenantennes een versterker hebben en passieve niet. Die antenneversterker is nodig om zwakkere signalen op te peppen, om blokvorming of zelfs stilstaand beeld bij digitale televisie te vermijden. Deze vermindering van de ontvangstkwaliteit heeft grotendeels te maken met atmosferische invloeden, zoals bewolking of onweer, stoorsignalen in de ether en de locatie van de buitenantenne oftewel bent u omringd door hoge gebouwen of door bergen, denk aan vakantie. De versterking van de antenneversterker wordt uitgedrukt in decibels oftewel dB. Voor een idee: een versterking van 3 dB betekent een verdubbeling van het signaal en per 1 dB extra een extra verdubbeling. Dus 18 dB versterking is een vermenigvuldiging van het signaal met factor 64, oftewel 64x zo sterk. Dit moet u niet verwisselen met de antenneversterking van de buitenantenne zelf die een maat is voor de effectiviteit waarmee de buitenantenne radiofrequente signalen oftewel RF-signalen uit de lucht opvangt en wordt uitgedrukt in dBi. Daarnaast zijn sommige buitenantennes tegenwoordig voorzien van een G4/LTE ontstoringsfilter. Dit is een onderdeel dat ervoor zorgt dat met name de mobiele telefonie signalen oftewel GSM-signalen geen verstoring van het signaal van de buitenantenne veroorzaken. G4 is de standaard voor de huidige ‘generatie vier’ mobiele telefonie. LTE staat voor Long Time Evolution, de technologie achter G4.

Uw buitenantenne online kopen

Een buitenantenne koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over buitenantenne of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie