Overige Producten 
Kabels 
Account  

Camera Accu

Welke specificaties zijn bij een camera accu van belang?

Voor een goede vervangende camera accu is een drietal zaken van belang. Ten eerste dient de vorm 100% overeen te komen, want anders is deze überhaupt niet in het toestel te plaatsen. Ten tweede dient de geleverde accuspanning overeen te komen met de originele camera accu. Een te laag of een te hoog voltage kunnen niet alleen het fototoestel slecht laten functioneren, maar deze zelfs al dan niet onherstelbaar beschadigen. Het is dus van het grootste belang hierop goed te letten. Een derde belangrijke specificatie is de capaciteit. Deze is namelijk een maat voor de hoeveelheid elektrische energie die opgeslagen kan worden. Is de capaciteit lager dan bij de originele batterij, dan moet er rekening mee gehouden worden dat de bedrijfsduur minder zal zijn. Het kan ook zijn dat de capaciteit hoger ligt dan bij het origineel. Dit is niet erg, want hierdoor kan langer met het fototoestel gewerkt worden voordat de batterij leeg raakt. Bij deze laatste specificatie kan het dus ook positief uitpakken als afgeweken wordt van de specificaties van de meegeleverde camera accu.

Origineel versus namaak

Een onderwerp dat steeds weer discussies oproept. De realiteit is echter dat een goede aftermarket camera accu op geen enkel gebied onder hoeft te doen voor de eigen merk van het fototoestel. Degelijke merken als bijvoorbeeld Hama leveren uitvoeringen die qua specificaties en bouwkwaliteit ruimschoots het niveau van een cameramerk halen. En eigenlijk is dit ook helemaal niet gek, want de meeste cameramerken kopen hun batterijen ook bij andere gespecialiseerde fabrikanten in. Waar u echter wel voor moet waken zijn spotgoedkope naamloze producten. Hier is de kans levensgroot dat er minderwaardige componenten zijn toegepast en dit kan heel nare gevolgen hebben. Naast de kans dat uw fototoestel niet goed functioneert kan dit ook beschadigd raken door bijvoorbeeld een te hoge temperatuur van de camera accu of een onstabiel voltage. Een camera accu die niet goed ontworpen en gebouwd is, vormt tevens een veiligheidsrisico. Exploderende exemplaren komen echt voor. Wilt u kostenbewust zijn, kies dan gerust een niet originele camera accu, maar laat let er wel op dat u een vertrouwd merk kiest.

Zo houd ik mijn camera accu in topconditie

In het verleden was het vaak zo dat bij oplaadbare batterijen een geheugeneffect ging optreden als deze vaker niet volledig werden opgeladen. Een paar diepe ontladingen en opladingen kon luie batterijen weer nieuw leven inblazen. Bij de tegenwoordig gebruikte lithium ion technologie werkt deze strategie averechts. Lithium ion cellen hebben geen last van geheugeneffect en kunnen zelfs defect raken bij een te diepe ontlading of een te hoge oplading. Kwaliteitsproducten zijn hiertegen beschermd. Als u op uw fototoestel het accuniveau op nul ziet staan is deze in werkelijkheid nog helemaal niet volledig ontladen en andersom wil de aanduiding “helemaal vol” op uw toestel niet zeggen dat de batterij geheel opgeladen is. Feitelijk wordt alleen de range tussen ongeveer 30% en 80% gevuld gebruikt. Temperatuur is ook een belangrijke issue. Tijdens het bewaren tussen de gebruiksmomenten in dient de batterij liefst op een koele plek, maar bij maximaal 25 graden Celsius opgeborgen te worden. Bewaren dient idealiter half opgeladen te gebeuren. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen heeft echter ook de lithium ion cel een beperkte levensduur als gevolg van inwendige chemische degradatie.

Klantenservice & Informatie