Kabels 
Overige Producten 
Account  

Stekker


VorigeResultaten 1 tot 100 van totaal 128 productenVolgende

Geschiedenis van de 230V stekker

Elektriciteit is er eigenlijk altijd al geweest. Als er onweer is en het dondert en het bliksemt, dan is de bliksem de bron van deze elektriciteit. Uiteindelijk wist de mens dit fenomeen naar zijn hand te zetten en bruikbaar te maken voor in en om het huis. Elektriciteit werd in het begin enkel en alleen gebruikt voor verlichting. Verder waren er geen mogelijkheden, omdat er alleen een lichtknop uitgevonden was. Na verloop van tijd werd het duidelijk dat elektriciteit voor meer dan alleen licht gebruikt kon worden. Men moest dus een verbindingsstuk uitvinden om andere diverse huishoudelijke apparatuur zoals verwarmingskachels aan te kunnen sluiten op het stroomnet. Begin 19e eeuw, rond 1920, was de 230V stekker met twee pinnen geboren en zag hij voor het eerst het daglicht.

Waarom zijn er zoveel verschillende soorten stekkers en stopcontacten?

Bij deze uitvinding dacht men nog niet na over veiligheid. Aangezien er toch wel ongelukken gebeurden, was het noodzaak om veiligere systemen te ontwikkelen. Daarom werd er naast de twee pinnen een extra pinnetje toegevoegd dat als aardcontact diende. Door deze derde toevoeging was er een rechtstreekse verbinding met de aarde. Deze toevoeging is al een reden waarom er verschillende 230V stekkers en stopcontacten zijn. De grootste reden waarom er zoveel verschillende zijn, is dat veel landen wereldwijd liever eigen apparaatstekkers wilden ontwerpen in plaats van de Amerikaanse variant te gaan gebruiken. Landen wilden dit zelf ontwerpen omdat de eerste Amerikaanse 230V stekkers instabiel waren en niet vast zaten; ze waren dus onveilig in gebruik.

Verschillende landen, verschillende aansluitingen

Tegenwoordig zijn er zo’n 15 verschillende soorten aansluitingen. Allemaal voor huishoudelijk gebruik. Aangezien er zoveel verschillende soorten wereldwijd zijn en er waarschijnlijk nooit een universele zal bestaan, hebben de meeste modellen een letter toegewezen gekregen door het Amerikaanse Department of Commerce International Trade Administration (ITA). Deze aansluitingen zijn onderverdeeld in type A t/m type O. Hierbij is geen onderscheid gemaakt tussen de kwaliteit van bepaalde 230V stekkers. Dat wil niet zeggen dat er geen kwaliteitsverschil is. Type A is een oud Amerikaans ontwerp en eigenlijk achterhaald qua veiligheid, terwijl Europa de twee meest veilige systemen ter wereld heeft: type E/F en type G. Nadeel van deze types is dat ze groot en lomp zijn.

Welke 230V stekker moet ik kopen?

Het is logisch dat een 230V stekker moet passen in het stopcontact dat u wilt gebruiken. Dus het aantal pinnen en de vorm daarvan is van wezenlijk belang. Dat neemt niet weg dat sommige 230V stekkers in meerdere stopcontacten passen, maar vraag u dan wel af of dat veilig is. Er zijn lijsten samengesteld waarop staat welke landen welke stekkers en stopcontacten gebruiken. In Brazilië hebben huishoudens vaak een wandcontactdoos waarop 4 verschillende aansluitingen mogelijk zijn. In Nederland is type F het meest voorkomende geaarde model. Deze variant wordt ook wel Schukostekker genoemd. Aangezien de Schukostekker geaard is wordt deze gebruikt voor zware apparatuur in de zin van stroomverbruik. U kunt ook kiezen voor de Eurostekker. Deze 230V stekker is plat met alleen twee metalen pennen. De Eurostekker past in zowel de ronde als de platte stopcontacten en heeft geen aarde nodig.

C-type apparaatstekker

Meestal zit bij elektronische apparatuur aan de ene kant van het snoer de 230V stekker en aan de andere kant het apparaat zelf. Deze snoeren zijn bij een defect moeilijker te vervangen. Daarom komen er steeds meer losse kabels op de markt: aan de ene kant de standaard 230V stekker en aan de andere kant een soort plug voor in het apparaat. Deze apparaatstekkers komen onder andere voor bij pc’s, printers, monitoren of gourmetstellen, tosti-ijzers of grillplaten. De pluggen zijn beschikbaar in diverse varianten die allemaal vooraf gaan met een typeletter ‘C’. Zelfs voor apparatuur die warm wordt zijn speciale apparaatstekkers ontworpen. Zo zijn er pluggen met 3 pinnen (male: C13-variant) of 3 contrastekkers (female: C14 of C15. De C13 en C14 zijn geschikt voor ‘koude’ apparaten die maximaal 65°C kunnen worden. De C15 kan apparatuur aan waarbij de apparatuur kan oplopen tot maximaal 120°C.

Zelf een stekker aansluiten

Het aansluiten van een nieuwe stekker is niet zo moeilijk als u weet wat u moet doen. Als u een stekker moet vervangen dient u uiteraard het ‘oude’ gedeelte los te schroeven. Als de stekker vastzit aan het snoer, knip het snoer dan door. Vervolgens stript u de mantel van uw snoer tot u de draden ziet met voldoende lengte om aan te kunnen sluiten. Houd rekening met een aantal centimeter ruimte. Strip vervolgens ook de draden zodat de koperen geleiding zichtbaar is. De draden zijn bruin (fase|), blauw (nul) en bij een geaard snoer is er ook een geel/groene aardedraad. Die aardedraad moet dan ook aangesloten worden op een geaarde stekker. Ten slotte monteert u de draden en draait u de trekontlaster vast, zodat de draden niet meer los kunnen gaan. Schroef de stekker weer vast en test of hij werkt. Bij Allekabels hebben we vrijwel alle soorten 230V stekkers voor u, zodat u het juiste model koopt dat u nodig heeft.

Uw 230V stekker online kopen

Een 230V stekker koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een 230V stekker of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie